Loading

Veel mensen denken nog steeds dat speelgoed puur is gemaakt voor het vermaken van kinderen. Echter heeft ek, sociale vaardigheden, intelligentie en taalvaardigheid. Daarom zijn er verschillende soorten speelgoed beschikbaar, ieder met zijn eigen doel. Ik neem even het bordspel als voorbeeld, door kinderen met een bordspel te laten spelen, leren ze geduld te hebben. Dit omdat ze moeten wachten op hun beurt. Maar het speelt ook een rol bij de ontwikkeling van emoties, denk bijvoorbeeld aan het omgaan met winnen en verliezen. Het leeftijdsadvies heeft niet altijd te maken met bijvoorbeeld kleine onderdelen die kinderen kunnen inslikken. Het geeft ook aan of je kind toe is aan de ontwikkeling die bij het specifieke speelgoed past.

Voorbeelden van speelgoed voor zeer jonge kinderen

Sorteerbox
Iedereen kent de sorteerbox wel, een vierkante box waar kinderen verschillende vormpjes in kunnen drukken. Het is perfect kinderspeelgoed vanaf 1 jaar, ze leren vormen herkennen, en kunnen deze onderscheiden. Maar het is ook een handig stuk speelgoed voor het ontwikkelen van de motoriek, en het herkennen van kleuren.

Loopwagen
Dan is er ook nog de loopwagen, deze kan door het kind worden gebruikt voor leuke spelletjes, en uiteindelijk het doen van de eerste stapjes.

Looping met spiraal
De looping met spiraal is interessant peuter speelgoed vanaf ongeveer 18 maanden. Het is speelgoed dat speciaal is ontwikkeld voor peuters, en draagt bij aan de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie. Maar ook de concentratie wordt geoefend met dit type speelgoed.

Stapeltoren
Stapelen kan erg leerzaam zijn voor kinderen. Ook door te stapelen leren kinderen zich beter te concentreren, dit omdat de toren natuurlijk niet mag omvallen. Daarnaast is het goed voor de motoriek. Vaak zijn de blokken voorzien van afbeeldingen, letters of cijfers. Het kind kan dankzij de afbeeldingen bijvoorbeeld bepaalde dieren herkennen, of al een voorsprong nemen op het leren van letters en cijfers. Ook leert het kind verbanden te leggen.

Magnetisch dartbord
Het kan natuurlijk zo zijn dat je hoopt dat jouw kind de nieuwe Raymond van Barneveld wordt. Maar een magnetisch dartbord koop je natuurlijk ten eerste voor het plezier van jouw kind. Daarnaast is een magnetisch dartbord goed voor het ontwikkelen van richtingsgevoel. Ook is het een stuk veiliger dan een dartbord met echte dartpijlen. Een kind moet nog veel leren, dus de kans is groot dat ze wel eens naast het bord gooien. Met een magnetisch dartbord krijg je in ieder geval geen gaten in de muur, en kunnen kinderen zichzelf niet verwonden.

Wat is belangrijk bij het kopen van speelgoed

Kijk goed naar wat jouw kind nodig heeft, en waar ze plezier uithalen. Kinderen kunnen koppig zijn, en kunnen snel uitgekeken zijn op speelgoed. Pik de signalen van jouw kind op, en kijk met welk speelgoed ze bepaalde ontwikkelingspunten kunnen verbeteren. Bekijk ook altijd voor welke leeftijd het speelgoed geschikt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top