Loading

Als het zonnetje weer langzaam begint te schijnen gaat iedereen in Nederland weer naar buiten, naar het terras. En wanneer het echt warm is liggen we te bakken aan het strand of bij het zwembad.

In Aziatische landen zoals China en India betekent het hebben van een gebruinde kleur dat je veel buiten werkt en dus arm bent. Zij doen er alles aan om er zo blank mogelijk uit te zien.

Grappig dat het in de Westerse landen, waar de zon een stuk schaarser is, precies andersom werkt. Mensen die bruin zijn hebben geld en vrije tijd om juist op hun gemakje in het zonnetje te liggen. Of ze hebben andere manieren gebruikt om een bruine tint te bemachtigen.

In dit artikel gaan we het hebben over verschillende manieren om snel bruin te worden.

Hoe kan je snel bruin worden?

De manieren om snel bruin te worden kan je in twee verschillende categorieën stoppen: bruin door de zon en bruin zonder zon.

De meest simpele en gratis manier om bruin te worden is door je in te smeren met zonnebrand en in de zon te liggen. Meer dan dat is het niet. Wat je wel kunt doen is via het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) op zoeken wat het UV-index is. Hoe hoger het UV-index des te sneller je bruin wordt. Maar pas op, je verbrandt ook sneller bij een hoger UV-index. Wat dat betreft snijdt het mes genaamd UV-index aan twee kanten. Je kunt het verbranden makkelijk voorkomen door je om de twee uur in te smeren met factor 10-20 zonnebrand. Zonnebrand met die factor is sterk genoeg om je huid niet te laten verbranden maar voorkomt niet dat je bruin wordt.

Hoe je in de zon ook sneller bruin kan worden is door je huid van te voren te scrubben. Door te scrubben verwijder je alle dode huidcellen en geef je de bloedcirculatie een boost. Als je daarna gaat zonnen wordt je huid mooier en egaler bruin. Door eerst de dode huidcellen te verwijderen zal je jouw bruine huid langer behouden.

Onderzoek heeeft uitgewezen dat voeding met bèta caroteen er voor zorgt dat je huid beter is beschermt tegen zonlicht en dat het de pigmentvorming bevordert. Door onder andere wortels te eten kan je genoeg bèta caroteen binnen krijgen. In de meeste zonnestudio’s kan je voor enkele euro’s een tanshot kopen. Deze tanshots – ongeacht het merk – zitten altijd boordevol bèta caroteen, aloë vera en vitamines A, B en C. Precies de ingrediënten die je huid nodig heeft om zich klaar te stomen voor een zo bruin mogelijke huid.

Bruin zonder zon

Andere manieren om bruin te worden zijn aller eerst de zonnebank, gezichtsbruiner en zonnehemel. Eind jaren 90 was er een trend dat iedere huishouden één van deze producten in huis had. Tegenwoordig zie je de jeugd naar een zonnestudio gaan waar je voor 10 euro 20 minuten onder een super deluxe zonnebank kan liggen met alles erop en eraan.

De tijd heeft niet stil gestaan, want er zijn inmiddels nieuwe methoden om bruin te worden zonder de zon.

Spray tan

De spray tan is de snelste en meest veilige manier om een bruin kleur te krijgen. Hoe werkt het? Met een spray spuit je DHA (dihydroxyaceton) op je huid. DHA is een suikervariant dat in reactie met eiwitten op je opperst huidlaag een oxidatieproces aangaat. Hierdoor krijgt je huid een bruine kleur.

Zelfbruinende crèmes of lotions

De zelfbruinende crème of lotion werkt bijna hetzelfde als de spray tan alleen duurt het langer voordat het werkt en moet je je helemaal van top tot teen insmeren wat minder snel gaat dan sprayen. Sommige cremes zijn erg dik en stug waardoor het erg lang duurt voordat je volledig bent ingesmeerd. Oh en vergeet niet achter je oren te smeren als je zelfbruinende cremes of lotions gebruikt. Echt niet vergeten, want het ziet er ongelofelijk knullig uit.

Bruiningspillen

Dan hebben we nog de bruiningspillen. In deze pillen wordt een hele hoge dosis beta caroteen gestopt. Jep, dat stofje vind je ook in vele groentes zoals wortels en tomaten. Voordeel aan zo’n pil is dat er zo’n hoge extract inzit dat als je dat met groentes wilt evenaren, je omgerekend zo’n 20-30 wortels of tomaten moet eten. In andere bruiningspillen stoppen ze het aminozuur L-Tyrosine. In een onderzoek naar middelen tegen depressiviteit kwamen ze er per toeval achter dat bij een hoge dosis L-Tyrosine de meeste testpersonen een bruinere huidskleur kregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top