Loading

Kledingmaten kunnen soms een raadsel zijn, vooral als je zowel voor kinderen als volwassenen winkelt. Waarom hebben kinderkleding maten zoals 146 of 158, terwijl volwassen maten eenvoudig worden aangeduid met S, M, L, of XL? In deze blogpost gaan we dieper in op dit verschil en kijken we naar de redenen achter de complexiteit van kledingmaten.

Kindermaten: de leeftijdsgerelateerde benadering

Kinderkledingmaten worden meestal aangegeven op basis van de leeftijd van het kind en de lengte in centimeters. Deze nummers corresponderen met de leeftijd van het kind en de lengte in centimeters. Hier is hoe het werkt:

  • Maat 116 komt overeen met ongeveer 116 cm lengte, meestal geschikt voor 5-6 jarigen.
  • Maat 128 is voor kinderen van ongeveer 128 cm lengte, doorgaans 7-8 jaar oud.
  • Maat 140 past bij een lengte van ongeveer 140 cm, geschikt voor 9-10 jarigen.
  • Maat 152 komt overeen met kinderen van ongeveer 152 centimeter lengte, meestal 11-12 jaar oud.
  • Maat 164 is ontworpen voor kinderen van ongeveer 164 cm lengte, doorgaans 13-14 jaar oud.

Deze maatsystemen zijn populair in veel Europese landen en bieden een handige manier voor ouders om kleding te kopen op basis van de leeftijd en lengte van hun kinderen. Het maakt het winkelen voor schooluniformen en seizoenskleding eenvoudiger.

Volwassen maten: de cijfermatige aanduiding

In tegenstelling tot kindermaten, gebruiken volwassen maten cijfers of letters, zoals S, M, L, en XL. Deze maten zijn gebaseerd op de metingen van de borst, taille en heupen, en ze variëren tussen verschillende merken en landen. Hier is een overzicht van volwassen maten:

  • Maat S komt overeen met een borstomtrek van ongeveer 86-91 cm, een taille van 66-71 cm en heupen van 91-96 cm.
  • Maat M past bij een borstomtrek van 96-101 cm, een taille van 76-81 cm en heupen van 101-106 cm.
  • Maat L is geschikt voor een borstomtrek van 106-111 cm, een taille van 86-91 cm en heupen van 111-116 cm.
  • Maat XL komt overeen met een borstomtrek van 116-121 cm, een taille van 96-101 cm en heupen van 121-126 cm.

Dit cijfermatige systeem biedt meer precisie en aanpassingsvermogen dan de leeftijdsgerelateerde kindermaten. Volwassenen maten kunnen ook geslachtsspecifiek zijn, waarbij mannen- en vrouwenmaten verschillen in pasvorm en maataanduiding.

Waarom verschillende systemen?

Het gebruik van verschillende maatsystemen voor kinderen en volwassenen heeft te maken met de groei- en lichaamsontwikkeling van kinderen. Kinderen groeien snel en hebben maten nodig die specifiek zijn aangepast aan hun leeftijd en lengte. Volwassenen hebben daarentegen stabielere lichaamsmaten en kunnen gemakkelijker gebruikmaken van cijfermatige aanduidingen.

Daarnaast is het belangrijk op te merken dat kinderkleding vaak meer rekening houdt met speelruimte en comfort, terwijl volwassen kleding meer nadruk legt op pasvorm en stijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top