Loading

Nederland is een land waar de focus erg ligt op individuele vrijheid. Daarom mogen we van alles zelf kiezen zoals we dat zelf willen. Denk daarbij aan kleding keuze, muzieksmaak, opleiding, maar ook haardracht. Hoewel het losse beleid als het aankomt op haren in de westerse wereld zo vanzelfsprekend lijkt, zijn er genoeg landen waar er restricties liggen op de haardracht. Dit is een verschil dat gegrond is binnen cultuur, maar ook binnen bestuursvorm. Dit soort maatregelen zijn veelvoorkomend in staten met een totalitair regime, gelukkig hebben de meeste Europese landen dit niet.

Beperkingen in de kapsels die je mag dragen

Een goed voorbeeld van een totalitair regime is Noord-Korea. In dat land is er door de overheid een beperkte set kapsels samengesteld waaruit burgers bij de kapper delft kunnen kiezen. Er is dan een aantal typen kapsel voor mannen en een aantal voor vrouwen, die voldoen aan wat de overheid als acceptabel beschouwd. Verder zijn er ook regels over hoe lang je je haar mag laten groeien voor je naar de kapper moet, die ook weer per geslacht anders zijn, maar ook per leeftijd verschillen. 

Een minder duidelijk voorbeeld, wat in veel meer landen voorkomt, is het dragen van hoofddoeken of boerka’s. Er is een aantal landen waar dit verplicht is voor vrouwen, Saudi-Arabië bijvoorbeeld, waardoor veel vrouwen de hele dag hun hoofd moeten bedekken. Hoewel dit niet persé hun vrijheid weg neemt om hun haar te dragen zoals ze het willen, ontneemt het ze wel de vrijheid om zich te uiten door middel van dit kapsel. Hairtrends delft zijn niet bepaald een ding met zulke regels natuurlijk. Belangrijk hierbij is wel dat vrouwen vaak in deze culturen onder elkaar geen boerka hoeven te dragen en hun kapsel daar dus wel kunnen laten zien. Maar bedenk dus volgende keer als je naar de kapper gaat dat het zo vanzelfsprekend niet is, dat je je haar kan laten knippen zoals jij wil. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top